Sommarjobba

with Inga kommentarer

Tidningsrubrikerna braskar: Sofia fick ingen lön de första två veckorna! Niklas fick löfte om hög lön, men kammade noll! Sommarjobbet kan bli till en fälla om du inte ser upp. Sofia kollade inte i avtalet att hon provanställdes utan lön i 2 veckor. Niklas skulle få prestationsbaserad lön men produkten var osäljbar. Det finns faktiskt lagar och regler som styr många villkor på arbetsmarknaden. Du får exempelvis inte jobba hur länge som helst på en dag eller en vecka, främst utifrån hur gammal du är. Du har rätt till semesterersättning. Det ska finnas skydd för att minska risken för arbetsolyckor. I kollektivavtal står det om lägstalöner och arbetstider. En arbetsgivare kan ge olika förmåner (billigare lunch, friskvård mm). Just inför somrarna brukar fackförbunden LO och TCO ha bra information på sina hemsidor om vad som gäller. Se till att du inte blir utnyttjad i sommar! Se till att inte jobba svart, vilket är straffbart! Se till att du får
tjänstgöringsintyg, helst tjänstgöringsbetyg, när du slutar! Och sist, men inte minst, gör ditt allra bästa oavsett vad du kommer att jobba med – det kan gagna dig mer än du nu anar.

Leave a Reply