Spartips

with Inga kommentarer

Aktien

När du sparar pengar betyder det att du avstår från att köpa något idag för att kunna använda dem till något du vill ha eller göra längre fram. Eller något du måste lägga pengar på, t.ex. tandläkaren, självrisken när cykeln blir stulen, nya glasögon eller ny dator när den gamla pajat. Inte världens roligaste utgifter kanske, men något som ändå kommer att dyka upp. Roligare är det att spara till resan med kompisar, lägenheten, körkortet eller bilen. Drömmar har vi ju alla! Och spara behöver alla göra!

Du som har en lön, spara så här:
Räkna ut hur mycket du behöver sätta av, inte vad du tror du får över varje månad. Till det där trista oväntade kan du spara en tusenlapp i månaden. Till semestern? Minst lika mycket. För kontantinsatsen till bostad eller bil krävs mer. Sparar du 4 000 kr i månaden i 2 år har du fått ihop cirka 100 000 kr. Har du redan en bil behöver du sätta av pengar för underhåll, däck och liknande, rimligt med 700 kr i månaden.

  • Sätt undan beloppen med automatisk överföring samma dag som lönen kommer in på kontot. Till andra konton eller en fond.
  • Välj räntesparande för de pengar du behöver ha tillgängliga inom några år. Leta upp sparkonto med bra ränta och som har insättningsgaranti, eller en räntefond. För längre tids sparande, t.ex. pensionen eller framtida familjebildning är det bra att också välja aktiefonder.
  • Välj fond. Många bra räntefonder finns, men passar bäst när räntan är hög och väntas sjunka.
  • Välj med så låg avgift som möjligt. Aktiefonder placerar i olika länder, branscher eller råvaror. Sprid risken genom att spara ett visst belopp varje månad i exempelvis en Sverigefond och en global fond. Välj indexfond med låg avgift om du inte vill läsa på närmare. Spara i aktiefonder eller aktier på ett Investeringssparkonto. Där schablonbeskattas du och du slipper krångliga deklarationer.
  • Välj att spara direkt i aktier. Det kan bli till ett fritidsintresse som ger både allmänbildning och bra avkastning på pengarna. Gå med i föreningen Aktiespararna eller Unga aktiesparare om du vill lära dig mer.
  • Avsluta sparande. Det är lättare att börja spara i aktier eller aktiefonder än att sluta. När är det läge att sälja? Följ ditt sparande och ha gärna ett mål för hur mycket pengarna ska ha vuxit eller sjunkit för att du ska sälja. Sälj av när du nått målet. Men du måste inte sälja allt på en gång. Det är nästintill omöjligt att kunna tajma att köpa när kurserna står i botten och sälja när de står på topp. Därför bra att ha något sparande kvar, om du ändå inte ska använda allt.

Lycka till med att skapa din egen frihet!

Leave a Reply