Pengatips

with Inga kommentarer

Mnzen im Glas

Skapa frihet
Det blir aldrig som man tänkt sig – ha alltid en marginal mellan inkomster och utgifter så att du kan lägga undan pengar för det oförutsedda och för det roliga som kan dyka upp. 6 av 10 svenskar anser att minst 50 000 kr är ett tillräckligt sparande. Med pengar sparade får du handlingsfrihet.

Låna rätt
Ett lån kan aldrig lösa problemet med att pengarna inte räcker. Lånet ökar bara på utgifterna, som att hälla bensin på brasan du försöker släcka, istället för vatten. Har du inte råd att spara, har du inte heller råd att låna. Det är samma utrymme som det tar i din ekonomi. Med skillnaden att lån binder upp dina framtida inkomster, som egentligen är okända. Låna bara till det som har bestående värde, t.ex. bostad, studier och fordon.

Konsumera lagom
Det är roligt att konsumera. Din hjärna belönar dig så att det känns bra. Behöver du minska din konsumtion kan du fundera så här: Jag väntar till i morgon och ser om det fortfarande är viktigaste köpet just nu. Eller: Är min tid verkligen värd denna grej? – pengar är också tid, tiden då du arbetar (för de flesta motsvarar en tusenlapp en hel arbetsdag, efter skatt). Eller: Jag tar inte med mig betalkortet när jag går hemifrån i morgon, bara pengar till lunchen. Eller: För vem vill jag köpa detta? Är det för att visa något för andra eller är det som en tröst eller belöning till mig själv? Rent krasst, ger det mig någon fördel i framtiden, t.ex. en bra relation eller ett bra jobb?

Undvik värsta fällan
Kommer du efter med dina räkningar? Se till att betala hyran först av allt. Kontakta sedan dem du är skyldig pengar så fort du kan och se om du kan få avbetalningsplan, avbryta ett avtal eller ändra på något i avtalet. Eftersom du själv är ansvarig för de avtal du ingått måste du själv se till att betala. Undvik till varje pris att hamna hos Kronofogden. En fastställd skuld där hindrar dig i 3 år. Du kan få svårt att få bensinkort, mobilabonnemang, hyresavtal, lån, anställning och annat livsviktigt. Får du brev från Kronofogden har du några dagar på dig att reglera skulden innan det går så långt.

Viktigaste utgifterna
Olika saker vi lägger pengar på är olika roliga. Jämför biobiljetten med toapapper och diskmedel! Men vilka utgifter är viktigast? Kostnaden för att bo förstås, men sedan är försäkringar det som är viktigast. Hemförsäkring täcker inbrott, stöld, brand, har rättsskydd och visst reseskydd. Sjuk- och olycksförsäkring ger ersättning om du blir invalidiserad och får svårt att klara ett jobb. A-kassan ger dig ersättning utifrån inkomst (upp till viss gräns) om du blir arbetslös. En annan viktig kostnad är för att ordna de juridiska papperen hos en jurist, vilket är speciellt viktigt när du flyttar ihop med någon.

Leave a Reply