Skatt på sparande

with Inga kommentarer

P1060146

Regeringen behöver ta in pengar på lite av varje, verkar det som. Men har man verkligen sett över konsekvenserna? När skatten ska höjas på sparande är det som straffskatt på god ekonomisk planering.

Skatten på Investeringssparkonto och kapitalförsäkring ska höjas nästa år. Man ska dels höja schablonskattens storlek, + 0,75 procentenheter, dels sätta en lägsta nivå på skatten. Det här är ingen bra ändring. Eftersom skatten tas ut varje år blir möjligheterna till bra resultat för långtidssparande bra mycket sämre. Det kommer nu att bero mycket mer på hur marknaden står när man går in och går ur en placering än vad det gör med nuvarande regler. Inte alls självklart till fördel.

Jag trodde att politikerna ville ha en sparform som skulle passa alla. Nu har det blivit en sparform för de smarta. Kortsiktigt sparande gynnas, snabba klippens agerande gynnas. Men den långsiktiga försiktiga och lite passiva spararen kan komma halvdant ut, till och med sämre än om sparandet hade skett direkt i fonder eller aktier.

Leave a Reply