Bostaden en sparbössa?

with Inga kommentarer

IMG_1154

Köpt lägenhet? Klokt gjort! Om du bara har råd så. Att vara inne på bostadsmarknaden ger dig möjlighet att ta nästa kliv i bostadskarriären. Ja, priserna stiger ju hela tiden, kanske du tänker. Men det är inte det som gör att det är bra att komma in på bostadsmarknaden. För priser kan också falla.

Det som är bra är att du sparar i ditt boende. Du behöver ha en kontantinsats när du köper. Du behöver betala av, amortera, på lånen. Du bygger upp ett eget kapital på det sättet. Att priset på din lägenhet stiger betyder inte att du får mer råd att köpa nästa bostad, kanske ett radhus. För andra bostäder har ju också stigit i pris. Fast det är klart, du sitter nog bättre till än om du inte haft din lägenhet att sälja.

Men det är inte självklart i alla tider att pengar i bostaden är bästa ”placeringen”. Den som sparat sina pengar på aktiemarknaden kan vissa perioder ha kommit bättre ut än bostadsköparen. Man brukar räkna både bostäder och aktier som tillgångar som stiger i värde över tid. Att ha en fot inne på båda marknaderna är därför inte fel.

En sak som är bra att komma ihåg är att det är stor skillnad mellan att äga aktier och att äga bostad. En bostad kräver nämligen underhåll. Den reparerar inte sig själv. Och det kostar. Oftast mer än förvaltning av en aktieportfölj eller en fond. Utslaget på många års ägande kan underhållet uppgå till 2-3000 kr per månad. Och vanligt underhåll är inte ens avdragsgillt när du ska beräkna vinsten vid försäljning.

Dagens ord: Låt behovet i livet styra ditt bostadsbyte. Inte marknadssituationen.

Leave a Reply