10 000 kr mer i räntekostnad

with Inga kommentarer

Skärmavbild 2015-10-19 kl. 13.24.24

Det pratas mycket om risken för en bubbla på bostadsmarknaden eftersom priserna hela tiden trissas upp. När det är lätt och billigt att låna hjälper det till att betala mer för bostadsköpet. Skulle bubblan brista och priserna falla påverkar det samhällsekonomin negativt och förstås även enskilda hushåll.

Många varnar Sverige för att skulderna ökar så mycket. IMF, EU-kommissionen, OECD och Konjunkturinstitutet kritiserar ränteavdragen. Inte minst för att det påverkar statens budget den dag räntorna stiger och avdragen minskar skatten mer än idag. Subventioner anses därför inte bra. Ränteavdrag är en subvention som alla låntagare får del av.

Igår sa Bankföreningen att bankerna kan tänka sig minskade ränteavdrag. Men att skatten då ska sänkas på pensioner och löner. Och idag tog programmet Kaliber i P1 upp frågan om ränteavdrag och effekter för hushållen. Ett problem kan vara att hushåll får svårt att klara både sänkta ränteavdrag och höjda räntor. Många hushåll har så svag ekonomi att förändringarna gör att man hamnar under fattigdomsgränsen. Det är när man har en inkomst som är mindre än 60% av genomsnittsinkomsten. I riskzonen finns 65 000 hushåll som har lån med minst 500 kr i ränteavdrag per månad.

Nu kanske förändringen på ett avdrag på 500 kr per mån inte betyder så väldigt mycket i kronor. Om rätten till avdrag tas bort helt är det ändå 150 kronor mer i kostnad i månaden. Och om det handlar om ett lån på 300 000 kr så kommer lånekostnaden att stiga med en tusenlapp per månad när räntan är 5,5%. Bankföreningen tänker sig att avtrappningen ska ta 8-12 år, så det är ingen snabb förändring de föreslår. Det är bara det att många barnhushåll har betydligt större skulder.

Ett lån på 3 miljoner kr och en ränta på 2% kostar 3 500 kr i månaden. Om räntan är 5,5% och man inte får avdrag så är kostnaden 13 750 kr. Det är 10 000 kr mer. Hur ser inkomsterna ut om tio år? Räntorna? Hur mycket har man amorterat? Det spelar roll. Med en amortering på 50 000 kr per år landar ökningen i kostnad på ”bara” 8 000 kr. Tänkvärt att räkna på!

Leave a Reply