En tredje pappamånad

with Inga kommentarer

little sister and a younger brother

En man från ett annat land iakttog att många svenska män var ute och gick med barnvagn på stan. Hans slutsats blev: Så många homosexuella par det verkar finnas i Sverige? I hans sinnevärld fanns inte jämställda hetero-föräldrar. Han kanske inte ens visste att vi har så pass lång betald föräldraledighet här och att två månader inte kan överlåtas på andra föräldern. Kanske är det en skröna, men förr var det ett så ovanligt fenomen att vi nog var många som vände oss om. Idag blir vi knappast förvånade över att se pappor med barnvagn.

Det märkliga är att det var just i samband med att pappa-/mammamånaderna infördes som papporna började ta ut mer ledighet. Som om rättigheten i sig inte skulle kunna leda till det. Piska, inte morot, måste tydligen till.

Nu verkar regeringen ha fått tillräckligt många med sig för att införa en tredje reserverad pappa-/mammamånad. Folkpartiet tänker stödja regeringen när förslaget ska tas upp i Riksdagen.

En rolig undersökning kom precis från Norge. Det är Dagens Arena som presenterar den. Där kan man se att introduktionen av en pappamånad ökade pappors ledighet, men att effekten blev större för dem som hade en kollega eller bror som fått barn precis efter införandet av reformen. Att ha en kamratpappa påverkade uttaget av pappa-dagar. Svårt planera, men bra att tänka på.

Leave a Reply