Låna-reklam!

with Inga kommentarer

IMG_1363

Jaha, där kom ett till! Ett sådant där brev med erbjudande om lån. På mejlen drösar de också in. Upp till 400 000 kr utan säkerhet! Jo, det är ju trevligt att kunna renovera för eller köpa ny soffa. Men är det något bra lån att ta?

Har du en bostad som ska renoveras är det här inget bra alternativ. Räntorna är betydligt högre än vad du kan få via bankerna. Ett exempel finns för ett lån på 100 000 kr och som betalas av på 5 år. Räntan är 8,9%, effektiva räntan 9,88% (inkl avgifter. Lånet skulle kosta dig 26 600 kr plus de 100 000 kr du betalar tillbaka.

Vad kostar ett lån på banken?
Ett privatlån på samma belopp har en ränta på 5,45%, effektiva räntan 5,83%. Total kostnad 14 400 kr.

Ett bolån har rörlig ränta under 2%. Den kostnaden blir alltså betydligt lägre. Fast om du måste ta ut pantbrev tillkommer kostnaden för stämpelskatt. Den är på 2% på pantbrevsbeloppet. Den är inte avdragsgill som ränta, men redan inom ett år kan det ha lönat sig.

I ett av reklambudskapen påstås dessutom att jag redan uppfyller lånevillkoren. Hur har de fått reda på det? Någon ”UC ”har de knappast kunnat ta. För det krävs att vi ska ingå ett avtal och det har vi inte gjort.

Det kostar att låna och det kostar mycket att låna om du inte har en bostad som säkerhet. Dessutom är alla jämförräntor i dagens ränteläge. När räntorna stiger en dag blir kostnaden betydligt mer påtaglig.

Dagens ord: Spara eller låna tar lika stort utrymme i din ekonomi. Har du inte råd att spara har du inte heller råd att låna.

Leave a Reply