Nobelt pris

with Inga kommentarer
Foto: Princton University
Foto: Princeton University

Igår fick professor Angus Deaton sitt ekonomipris till Alfred Nobels minne. Hans forskning är helt i mitt tycke. Den berör individerna i allra högsta grad. Och därigenom viktig för samhällen och politiker att förstå. Lycka och pengar är en gren av hans forskning. I intervjuerna med honom menar han att över en viss nivå spelar pengarna ingen större roll för välståndet, men att under den nivån begränsas mycket i individens liv och minskar lyckan. Som jag brukar säga: Pengar är inte allt, men utan pengar betyder de allt.

I en intervju i SvD finns Deatons syn på att bli rik. Det är bra, menar han, och dessutom är ojämlikhet bra då det är en drivkraft för innovation. Men varnar samtidigt för att ojämlikhet i inkomster inte får bli för stora. Något ett samhälle måste undvika.

Den enligt honom största vitsen med att ha mer pengar är att vi kan göra sådant som ger livet mening. Sådant som att träffa andra, gå på kulturevenemang och kunna hålla i våra sociala kontakter. Intressant. Han talar då inte om konsumtion av prylar. Inte om kökets utrustning. Utan om det som i längden ger oss ett sammanhang.

Forskningen han får priset för har lett till användbara mätmetoder för hur hushåll konsumerar, hur det ser ut på totalnivå för ett samhälle och hur fattigdom och välfärd kan belysas. Motiveringen kan du läsa här.

Dagens siffra: Nobelpriset är på 8 miljoner kronor

Leave a Reply