Snittränta på bolån

with Inga kommentarer

IMG_0388

Boräntorna kommer alltså att vara låga fortfarande en tid, utifrån vad Riksbanken tror om reporäntan. Vad är lågt? 1,48% eller 1,67%? Ja, båda skulle jag vilja säga. Det är spannet mellan lägsta och högsta genomsnittsräntan på 3-månadersbundet i november. Jag har kollat uppgifterna hos alla större och flera mindre banker.

Varje månad ska bankerna lämna uppgift om vilken ränta de avtalat om under senaste månaden, i genomsnitt. De är vad kunderna faktiskt fått i sina förhandlingar. Den här genomsnittsräntan är lägre än vad de går ut med på webben eller i tidningar, den så kallade listräntan. Det har med andra ord lönat sig att förhandla hos de flesta banker.

Att jag tycker båda räntesatserna är låga beror på att de just är lägre än listräntorna och på att det är lågt ränteläge överhuvudtaget. Ju lägre ränteläge desto mindre blir skillnaderna förmodligen. Ändå ger denna lilla skillnad på 0,19 procentenheter en märkbar minskning av kostnaden i kronor räknat. För ett lån på 2 miljoner kronor handlar det om 220 kronor i månaden efter skatteavdrag. Jämfört med listräntor hos storbankerna har ändå förhandlingen större betydelse. Ungefär 0,4 procentenheter har räntorna förhandlats ned.

Det är värt att vara om sig och kring sig. När du ska ta ett bolån är det bra att se vad andra har fått i ränta, även om det gäller förra månaden.

Dagens siffra: Av hushållens bolån på 2,65 miljarder kronor har 1,81 miljarder löptid på upp till 3 månader.

Leave a Reply