Före årsskiftet

with Inga kommentarer

IMG_1861

Jullugnet lägrar sig. I går var det mer hektiskt. I dag kan det finnas en stund att sitta ned och komma ikapp tankarna. Vad skulle göras före årsskiftet?

Betala räkningar? Ja, bra om du ordnar med på måndag. ROT- och RUT-räkningar måste vara betalda före årsskiftet för att få avdrag i år. Speciellt vad gäller ROT där avdragsrätten sänks nästa år är det kostsamt att inte betala på rätt sida om året.

Avdragsgillt pensionssparande? Rätten av dra av mer försvinner från och med nästa år. Men vill du fylla på max i år så hinner du sätta in pengar på måndag. Max 1800 kr på helåret. Sätt absolut inte in mer. Det är direkt olönsamt. Men om du har hunnit spara väldigt lite så finns en möjlighet nästa år att avsluta hela ditt pensionssparande för att slippa ha en liten pott att förvalta. Har du ett sparande som är mindre än ett prisbasbelopp går det att återköpa det. Det ska i och för sig beskattas, men ändå en ny möjlighet att effektivisera sitt sparande.

Gåvor? Om du ger pengar till välgörenhet kan du få skatteavdrag. Det är sista chansen nu. Regeringen tar bort detta avdrag från nästa år. Men totalt måste gåvorna uppgå till minst 2000 kr per år och minst 200 kr per gång. Avdraget är värt 25%, maximalt 1500 kr. Har du gett en organisation 6000 kr kommer du upp i max avdrag. Ligger du nära gränsen nu kan du fylla på.

Ja, det var lite pengarelaterade tips. Men det kanske också finns tid att ringa någon vän eller släkting du inte talat med på länge. Ett mjukare och mänskligare tips för att må gott så här i slutet av året.

Dagens siffra: Prisbasbeloppet för 2016 är 44 300 kronor.

Leave a Reply