Ekonomitips

with Inga kommentarer

DSC_0193

Nu haglar goda tips för ekonomin på det nya året. Det finns mycket bra att ta fasta på. Läs gärna råden via länken till Expressen här. Utan att veta hur det ligger till är det svårt att veta vad man ska ändra på. Men innan du börjar djupdyka i frågor kring elavtal, kassabok, räntebindning och kanalutbud så ska du se till att ha ordnat det viktigaste först.

Det finns nämligen saker som inte går att ändra på i efterhand. När det helt enkelt är för sent. Jag tänker på familjejuridiken och juridiska handlingar som i stort sett alla behöver skriva. Vid en skilsmässa eller när din levnadspartner gått bort kan lagens regler göra att du hamnar helt snett i din ekonomi. Om du inte förekommer det.

Exempel 1: Ni är sambor och har bara gemensamma barn. När en av er dör kommer barnen att ärva sin förälder. Sambor ärver ju inte varandra. Testamente kan reducera barns rätt, men vill ni vara säkra på att ärva varandra helt måste ni gifta er.

Exempel 2: Ni är gifta och du har ett företag. Om ni separerar kommer företagets värde att läggas in i boets värde, det som ni ska dela på. Det är inte säkert att din make/maka just då är som mest generös och låter dig behålla värdet av hela ditt bolag, och bara delar på resterande giftorättsgods. I ett äktenskapsförord kan ni bestämma att bolaget inte ska ingå i bodelningen.

Exempel 3: Ni är gifta, har bara barn sedan tidigare förhållanden, inga gemensamma. Du dör. Den sommarstuga som gått i arv i generationer på din sida, kan plötsligt en ny släkt bli delägare i. Kanske är det vad du vill, men om du inte vill att det ska bli så behöver ni skriva äktenskapsförord. Ni behöver förmodligen skriva testamente också, för att din make/maka exempelvis ska kunna bo kvar i er bostad.

Exempel 4: Ni är sambor, är unga och har inga barn. Den bostadsrätt ni bor i har du betalt och du står som ägare till. Men den köptes för att ni skulle flytta in där tillsammans. Går ni skilda vägar har din sambo rätt att begära bodelning och få ut hälften av värdet på lägenheten. Om du inte vill det, ska ni skriva ett samboavtal där ni avtalar bort rätten till bodelning av bostaden.

Så absolut första steget till en trygg och bra ekonomi är att tänka igenom hur ni vill ha det med er egendom och sedan beställa tid hos en jurist för att skriva de papper som behövs. Det är få som inte behöver skriva något alls.

Leave a Reply