Låga elpriser

with Inga kommentarer

IMG_1916

I helgen gick jag igenom mina räkningar för förra året. Väldigt trevligt var det att elkostnaden blev så mycket lägre än tidigare. En del åtgärder vi vidtagit har alltså gett resultat var min första tanke, men kom också på att elpriset var mycket lägre under 2015 än åren före. Just nu har elpriset gått upp eftersom det är vinterkyla i landet, men produktionen verkar fungera bra så kanske att det blir hyggligt låga priser även i år.

På nätet går det att hitta priser bakåt i tiden. Just det rörliga priset visar på hur stora svängningarna har varit Under förra året låg genomsnittet på mindre än 30 öre per kWh och var nere i cirka 15 öre som lägst i somras. För fem år sedan låg det på nära 60 öre i genomsnitt och som mest mellan 70 och 100 öre per kWh.

Det är när vi använder som mest el som priset är högst, så genomsnittet visar inte så bra vad kostnaden blir för det enskilda hushållet. Om jag räknar på att elanvändningen varierar över året och jämför 2015 med 2010 och 2011 och att det för ett småhus används 20 000 kWh på ett år så ser man tydligt skillnaden. Det blev cirka 6 000 kr förra året och mellan 11 000 och 14 000 kr för fem – sex år sedan. Och då är inte moms, elskatt och nätavgift medräknat. Momsen som är i procent på priset ger en hävstångseffekt.

Fint att ha låga elkostnader nu. Det är lite som räntorna. Varför inte passa på? Den lägre utgiften vi hushåll har för el och lån kan vi utnyttja till att betala av lån med och göra energibesparande åtgärder. När räntor och elpriser drar iväg behöver inte kostnaderna stiga lika mycket.

Några billiga energispartips:
Byta till effektivare blandare på 3 ställen kan spara 1000 kWh/år.

Centrifugera mer så kan du minska tid för torktumling som drar mer el. Byt gammal torktumlare till energisnålare. Eller sluta torktumla. En torktumlare kan dra 1000 kWh/år.

Dra ur laddare och stäng teven med strömbrytare. Det sparar 40 kWh/år vardera.

Byt till lågenergilampor. Kan minska från 800 kWh till 160 kWh/år.

Duscha kortare tid och byt till snålspolande duschmunstycke.
(Källa: Energi- & klimatrådgivningen)

Sedan finns större och dyrare saker att göra som att isolera vinden, byta fönster och ändra uppvärmningssystem. Alltså, passa på nu när elpriserna är någorlunda låga.

Leave a Reply