1 vecka till lön

with Inga kommentarer

IMG_1937

Lång och skön jul- och nyårshelg? God mat, julklappar, kanske en resa till annan ort för skidåkning eller sol och bad?

Januari brukar lyftas upp som fattigaste månaden för hushållen. I alla fall av journalister. Det är möjligt att det stämmer, men i undersökningar har det också visat sig att början av hösten är jobbig med efterslängar från sommaren och nya utgifter för höstterminen.

Ändå, vad gör man när det är för mycket månad kvar av lönen? Nu är det en vecka kvar tills nästa lön fyller på plånboken. Kanske att ett barnbidrag hjälper barnfamiljen idag, men den ska ju gälla för en månad framåt också.

Målet är att hitta vägar som ger överlevnad idag, inte att förhandla bättre pris på lån, el eller försäkringar. Det ger effekt långt efter att denna vecka gått till ända.

Några råd:

  • Räkna ut hur mycket pengar du har att handla för. Dela med 7 (antal dagar) så vet du vad du max kan använda per dag.
  • Av de nödvändiga inköpen är det troligen bara utgiften för mat du kan påverka.
  • Köp inte utelunch eller färdiglagat.
  • Använd allt som finns i frys, skafferi och kyl.
  • Planera dina matinköp och kolla extrapriser. Gå inte hungrig och handla.
  • Köp rotsaker för att fylla ut grytor, soppor och liknande.
  • Sälj prylar du inte behöver, lös in utländska sedlar du ev har hemma, panta burkar och flaskor.
  • Men – låna aldrig till konsumtion. Inte ens i krisläge.

Till sist: se till att inte hamna i samma läge igen. Skapa marginaler.

Och då är det läge för en stunds genomgång med planering (budget), styrning (ändra avtal, prioritera om, avsluta det du inte måste ha) och sedan uppföljning (kassabok, manuell eller digital, t.ex. i Internet- eller mobilbank). Buffertspara är viktigt, men målspara för alla helger och presenter är minst lika viktigt. Räkna ut hur mycket som behövs för den posten.

Dagens siffra: Om ni är fyra i familjen, 2 vuxna och 2 barn, och ni vuxna ger presenter och julklappar för 1000 kr per gång blir det 8×1000 kr per år. Då behöver ni vuxna tillsammans reservera cirka 700 kronor i månaden.

Leave a Reply