Börser faller. Vad göra?

with Inga kommentarer

IMG_1553

Idag på förmiddagen är det röda siffror på Stockholmsbörsen. Igen. Lika kul som det är när sparandet växer, lika jobbigt är det när aktier och fonder faller i värde. Skulle jag ha sålt? Är det för sent nu?

De flesta dagarna i år har börsen slutat på minus. Och det gäller inte bara Sverige, Kina och Japan. Övriga marknader runt om i världen har också haft fallande börskurser. Världsindex har sjunkit med 7,2 procent. Sämst har det gått i Östeuropa, Latinamerika och Asien utom Japan. På Morningstar går det att följa olika marknaders och fonders utveckling. På webben och i tidningar kan du se fonders och aktiers utveckling.

På aktiemarknaden sparar de flesta på lång sikt. Det finns en drivkraft i aktiemarknaden för att generera bättre avkastning än vad räntemarknaden kan göra. Annars kan bolagen inte längre attrahera riskkapital. På lång sikt är det säkert bra. Det är bara det att för oss sparare svänger sparandet rätt kraftigt i värde.

För ett år sedan var det lätt att inse att en lång uppgång resulterat i bra värdestegring. Nu kan man fortfarande konstatera att sparande på tre, fem, ja på tio års sikt har gett bra avkastning i värdestegring och utdelning på de flesta marknader.

Hur gör man nu?

Det beror på när du behöver dina pengar och vad du har sparat i. Är det bråttom att få tillgång till pengarna är det lika bra att ta hem det du har. Om börsen och ditt sparande sjunkit med tio procent har du fortfarande 90 procent kvar. Allt måste inte säljas på en gång. Det kan vara bra att ha en fot inne på marknaden om och när det vänder.

Är det inte bråttom är det knappast bäst tillfälle idag att hoppa av tåget. Men det kan finnas en anledning till att vara lite aktiv och sälja en del. Det är om du känner stor oro som du inte mår bra av. Fondsparar du med månadsavsättningar kan du fortsätta med det. Du sprider inköpspriset och får fler andelar för sparpengarna när kursen är lägre.

För en del sparare handlar det kanske om att invänta ett läge längre fram för att gå in med nysparande.

Det är svårt att sia om utvecklingen framöver. Svensk ekonomi går bra, men med så stort beroende av omvärlden är det mycket som kan påverka situationen. Osäkerheten är inte som lägst just nu. Vilket är ett varningstecken. Spara är klokt, risksprida ett bra drag.

Leave a Reply