Har du råd?

with Inga kommentarer

IMG_1935

Var fjärde ung vuxen har sådan oro för sin ekonomi att det har svårt att sova. Lika många säger att det är svårt att få pengarna att räcka hela månaden. En av tre har inte 10 000 kronor i beredskap om något oväntat skulle inträffa.

Det har kommit en ny undersökning om hur unga vuxna ser på sina pengar. Ett inkassobolag, Alektum, har frågat 2000 personer i åldern 18 – 30 år. Det går inte att läsa om den på deras hemsida, men bl.a. Dagens Industri refererar till den. Det är knappast något nytt att många saknar buffert och har svårt att få pengarna att räcka. I flera decennier har undersökningar visat på detta. Bilden bekräftas dessvärre nu igen. Det har inte blivit så mycket bättre trots att så mycket pratas om ekonomi och inte minst visas praktiskt i Lyxfällan om faran av att använda mer pengar än man har i inkomst.

Alektums förra enkät visar att det inte bara är unga som saknar buffert. En av fyra vuxna, oavsett ålder, har inte 10 000 kronor sparade.

Om nu en av fyra unga har svårt att sova på grund av oron är det fler ändå som känner oro. Sju av tio, 71%, är ibland eller ofta oroade. Att bli arbetslös, få en oförutsedd utgift eller att inte klara räkningar i tid är det som oroar mest. De flesta menar att de har för lite pengar, inte att de har för stora utgifter.

En viss oro för att kunna klara sin ekonomi är bara sund, då gör man säkert något åt saken. Men när man får ett jobb och en lön är det lätt att binda upp hela inkomsten på utgifter. Hemligheten för att slippa stor oro handlar om att först bestämma sig för att dra bort ett belopp från lönen, ett belopp som ska reserveras för en själv, ett sparande. Det handlar inte om att först bestämma hur mycket man ska lägga på boende och sedan se vad som blir över.

Det kan bli lättare om du kallar det fuck off-money. Pengar som ger friheten att dra eller förändra situationen.

Tänk så här: Har du råd med datorn om du inte kan köpa en ny när den tappat stinget? Har du råd att ha bil om du inte klarar reparationen? Har du råd att köpa lägenhet om du inte kan hålla din buffert vid liv? Har du råd att inte spara till dig själv om du vill slippa oro?

Leave a Reply