Bolåneräntor januari

with Inga kommentarer
Genomsnittlig 3-månadersränta maj 2015 - januari 2016
Genomsnittlig 3-månadersränta maj 2015 – januari 2016

Genomsnittliga bolåneräntor finns nu presenterade på bankernas hemsidor. Mellan december och januari har det skett en liten höjning av de faktiska räntor som låntagare fått på sina kreditavtal. Det handlar inte om så mycket, utan är i det närmaste stillastående räntor. Men skillnad finns det fortfarande mellan bankerna. Det lönar sig att ha koll på marknadsläget.

Utan att ta hänsyn till mängden lån olika banker har gett ut, blir genomsnittet för 3-månadersräntan i januari 1,58%. Då är inte Ålandsbanken med som hade lägsta noteringen i december. De har ingen uppgift på sin hemsida om januari. Uppgången nu blev 0,035 procentenheter. Alla utom SEB har höjt något.

5-årsräntan låg i genomsnitt på 2,23%. Ökningen är knappt märkbar, och trenden otydlig. De flesta räntorna har stigit, men både Ikanobanken och SEB har sänkta nivåer. Fast det är väldigt stor skillnad mellan dem. Ikanobanken står för den högsta genomsnittliga räntan på 2,52% och SEB på lägsta med 2,05%. En sådan stor skillnad på fem års sikt betyder tusentals kronor per år att tjäna på bra avtal. För en miljon kronor i lån handlar om nära 3 300 kronor per år i högre kostnad efter skatteavdrag med den högre räntan.

Bankerna är alltså skyldiga att uppge vad bolånekunder fick i genomsnitt i ränta föregående månad. Det har gällt sedan ett drygt halvår tillbaka. Det var en rätt spretig bild i början, men effekten av att de redovisar räntorna verkar vara att faktiska räntorna närmar sig varandra. En mer juste räntesättning för kunderna.

Leave a Reply