Inte äga bil

with 1 kommentar

IMG_0786

Många avstår från att köpa bil. Åtminstone i storstäder. Ja, inte ens körkort är lika vanligt att ta numera. Och det är inte så konstigt. Var ska man parkera? Vad kan inte en garageplats kosta? Och tidsbesparingen kan vara minimal. Dessutom kostar det att äga bil. Hur mycket handlar det om, egentligen? Och hur mycket taxi och hyrbil kan man få för de pengarna?

En mindre bil som rullar 1500 mil per år och som drar 0,54 liter per mil kostar 4 900 kr i månaden. Värdeminskningen är den största delen, 2 600 kr. Vill man ha bil så är det en utgift även om den är betald. För det betyder att man behöver spara till nästa bil eller annars betala på lån för den.
Nästa kostnad är bensinen. Bensinpriset ligger idag på runt 12,30 kr. Det blir cirka 800 kr i månaden. Om bensinpriset skulle vara 2 kr högre, som den var för ett år sedan stiger kostnaden till 1 000 kr.
Inte nog med det. Det behövs pengar för försäkring, skatt och besiktning, cirka 750 kr, och för service, däck och tillbehör, cirka 750 kr.
Totalt blev det närmare 60 000 kr på ett år. Siffrorna bygger på ett exempel ur Motormännens Riksförbunds beräkningar över bilkostnader.

Hur långt kommer man på de pengarna om man skippar bilen?

Ett exempel på ett år: Åka taxi vid 1 tillfälle, fram och åter, per månad för 250 kr/gång, totalt 6 000 kr. Hyra bil en helg varannan månad och köra 60 mil per gång, totalt 12 000 kr med lite större bil. Hyra bil för 2 veckors semester och köra 200 mil, cirka 10 000 kr. Tillsammans blev det 28 000 kr på ett år.

För att använda lika mycket pengar som bilen kostar kan man åka taxi fram och åter 5 gånger per månad, hyra bil en helg varannan månad och åka på 3 veckors semester med hyrbil. Och det bygger alltså på kostnaden för att äga en liten bil. Många har betydligt dyrare bilar som kostar runt 100 000 kr per år att äga.

Bilpool kan vara ett minst lika bra alternativ. En fast månadsavgift på 150 – 500 kr och kanske ett antal fria mil per månad passar bra för den som inte åker så mycket i vardagen.

För många är sådana här alternativ till egen bil helt omöjliga. Det kan vara barnfamiljer med pressat schema mellan aktiviteterna, boende på mindre orter utan tillräckligt mycket butiker och de som har långt till jobb och aktiviteter där allmänna kommunikationer saknas. Då är det bra att räkna realistiskt på hur mycket av budgeten som går till bilen. Att ha bil är både nödvändighet och frihet, men som frihet rätt kostsam.

One Response

  1. Björn Wahlsten
    | Svara

    Senast jag tankade på Teneriffa kostade det 0,795 Euro/L (95 oktan). Det blir ca 7:45 i svenska kronor. Den 9 januari 2008 var priset ner vid 0,602 Euro/L. I Sverige var det bilpool som gällde för vår del.

Leave a Reply