Vabruari

with Inga kommentarer

Sick child boy lying in bed with a fever, resting

Nu går sjuka månaden mot sitt slut. Är det förkylningstider där hemma? Vinterinfluensa, magsjuka och vanliga förkylningar härjar som mest i februari. Som förälder är det en vanlig VAB-månad med andra ord. VAB står för Vård Av Barn. Februari kan med fog kallas Vabruari.

För ungefär 200 000 sjuka barn väntas föräldrar ta ut VAB-dagar bara under denna månad. Det är mesta månaden. Att skydda sig mot virus och bakterier är inte så lätt, men att äta näringsriktig kost med frukt och grönt och att vara mycket utomhus för att fylla på med D-vitamin ska visst hjälpa. Och det är klart, undviker man ställen där det är mycket folk bör det minska riskerna. Men det är ju omöjligt när barnen ska vara i skolan och på fritidsaktiviteter och föräldrarna på sina jobb.

Den som VAB-ar kan få ersättning från Försäkringskassan i form av tillfällig föräldrapenning. Det gäller för barn som är mellan 8 månader och 12 år, men högst 120 dagar på ett år. Även för äldre barn som är allvarligt sjuka kan det gå att få ersättning. Hur mycket man får beror på inkomsten. Tillfällig föräldrapenning är 77,6 procent av sjukpenninggrundande inkomst upp till en inkomst på 37 083 kr i månaden. Där når man högsta ersättning på 992 kronor per arbetsdag (5 dagar i veckan). På beloppet drar Försäkringskassan skatt före utbetalning.

Pengarna kommer efter några dagar, men som längst efter 30 dagar. Från 1 juni i år kommer utbetalning att ske vid fast datum varje månad, den 25:e. Om ansökan om VAB kommit in före den 15:e i månaden kommer pengarna att betalas ut samma månad. Även annan än förälder kan VAB’a, men behöver ringa till Försäkringskassans kundcenter 0771-524 524 för att få person-sambandet registrerat.

Dagens tips: På Försäkringskassans hemsida finns räknesnurra som visar hur mycket ersättning man kan få.

Leave a Reply