Spara inte på skattekontot

with Inga kommentarer

magdalena-andersson

Nu är det inte längre någon idé att spara på skattekontot hos Skatteverket, vilket jag skrev om igår. Finansminister Magdalena Andersson vill nu ta bort möjligheten att få bra avkastning på sparpengar genom att sätta in pengar på skattekontot. Det är ju inte bara privatpersoner som har sparat där, även företag. Hela 22 miljarder kronor bedömer Skatteverket att det finns ”för mycket” på kontona enl SvD.

Räntan ska helt enkelt sättas till noll. På något sätt. Idag är ju lägsta nivån på basräntan 1,25 % och intäktsräntan 45 % av den. Om det är basräntan som ska sänkas kan det även påverka kostnadsräntan, dvs om man har kvarskatt. Men mer troligt är att det är en ändring så att intäktsräntan får en annan bas. Att ändra de 45 procenten till 0 procent ger konstig effekt när statslåneräntorna så småningom stiger. Då gäller det att ändra igen.

Det ska bli spännande att se vilken åtgärd som finansministern vidtar.

Leave a Reply