Glasögon, nytt bidrag idag

with Inga kommentarer

IMG_2033

Inte roligt när synen sviktar och det är dags för glasögon. Inte heller är det roligt när synen förändras igen och de en gång införskaffade, dyra, glasögonen måste bytas ut. För det kostar ju! När vi är sjuka eller råkar ut för olyckshändelse och måste få vård och mediciner finns samhällets skyddsnät där som sätter upp ett tak för hur mycket man måste betala ur egen ficka. Skattepengar betalar det mesta.

Men när det gäller tandvård och glasögon finns inget egentligt tak, även om en del stöd finns. Det kan kännas orättvist. Tänder och ögon är ju också delar av kroppen. Fast det här är ofta åtgärder som man själv kan styra om man ska göra dem och i hur hög grad. Kostnaderna för staten kan dra iväg orimligt långt. Då kan det vara bättre med bidrag av olika slag, som kan vara mer lika för alla.

När det gäller glasögon är det landstingen som bestämmer hur stora bidrag man ger. Sedan tidigare får barn upp till och med sju år någon form av bidrag. Det rör sig om mellan 400 kr och 725 kr för standardglasögon, beroende på var man bor. Även äldre barn än så kan i vissa landsting få ett bidrag. Om ett barn har grava synfel är det mer generöst oavsett var i landet man bor, fastän beloppen kan variera.

Från och med idag gäller en ny lag som ger barn mellan 8 och 19 år rätt till ett visst bidrag till standardglasögon eller kontaktlinser. 19-årsgränsen innebär att bidrag kan ges till och med det kalenderår som han eller hon fyller 19 år. Alltså ända fram till årsskiftet efter födelsedagen. Bidraget är på 800 kr. Om kostnaden är lägre kan man inte få mer än vad det faktiskt kostar.

Att riksdagen beslutat i lag om de här riktlinjerna för landstingen beror på att det varit så olika villkor i olika landsting och att det är viktigt för alla barn och ungdomar att kunna delta i olika aktiviteter på någorlunda lika villkor.

Leave a Reply