Och rikast av oss alla är….

with Inga kommentarer

Skärmavbild 2016-03-02 kl. 21.13.18

…inte förvånande fortfarande Bill Gates. Forbes har listat årets rikaste personer i världen. Och den som äger mest är Microsoftgrundaren med sina 645 miljarder kronor. På andra plats finns den spanjor som grundade klädkedjan Zara, Amancio Ortega, med 523 miljarder kronor.

Flera svenskar finns med på Forbes lista. Det är först Stefan Persson, H&M, med 179 miljarder kronor. Han ligger på 32:a plats. Sedan kommer Hans Rausing som grundade Tetra Laval med 108 miljarder kronor. Rikaste kvinnan i Sverige är Antonia Ax:son Johnson som äger 49 miljarder kronor. Siffrorna i kronor är hämtade från Dagens Industris hemsida. Forbes lista avser dollarmiljardärer. 1 810 dollarmiljardärer finns det i världen.

Hur mycket är en miljard egentligen?

Så här mycket: 1 000 000 000, alltså 1 000 miljoner kronor. Enbart en miljard motsvarar ungefär 70 gånger vad en genomsnittlig årslön under ett 40-årigt yrkesliv blir. Före skatt. Svårt att föreställa sig så stora tal.

Pengarna miljardärerna äger är ju inte plånbokspengar att konsumera för. Det är främst arbetande kapital i bolagen de äger. Och har stort ansvar för. Men intressant är att flera av de som ligger överst på listan är dem som skapat nya företag inom datateknik och internettjänster. Så stora företag skapas fortfarande, men de är inte enbart i den form som skapades för över ett sekel sedan och de verkar också växa i snabbare takt än tidigare. Globala marknaden är ju mer tillgänglig idag.

Leave a Reply