Flytta hemifrån

with Inga kommentarer

IMG_2021

-Nu skulle jag vilja flytta hemifrån, sa en ung kvinna på fiket inne i Stockholm där jag satt och njöt en cappuccino. -Ja, sa hennes kompis. Tänk att ha en lägenhet här inne, centralt. Ha nära till allting.

Det var tydligt att de var studerande som bott kvar i sina föräldrahem under några år. I Nacka, lät det som. Hur skulle det kunna bli möjligt att flytta för dem? Hyresrätter växer ju inte precis på trän, tyvärr. Och skulle de finnas krävs dessutom en stadig inkomst. Studiemedel kan faktiskt upphöra snabbt, redan till nästa termin om man inte hänger med i studietakten till exempel.

Som studerande är det inte heller möjligt att ta bolån. Ska föräldrarna ställa upp som medköpare och medlåntagare innebär det att de binder upp sin ekonomi. Behöver de själva låna sedan så räknas även det här lånet in i vad de ska klara av. Finns det syskon så behöver de också tänka på att det blir rättvist mellan dem. Dessutom krävs det att man betalar 15 % av priset i kontanta pengar. Inte lätt spara ihop till en kontantinsats på studiemedel och extrajobb. För en etta någorlunda centralt i Stockholm krävs det minst 300 000 kr.

När de här studenterna väl får ett jobb blir det förstås lättare att själva köpa en bostad utan föräldrarnas hjälp. Men fortfarande finns kravet på att ha sparat ihop en rejäl slant.

Flytta längre ut från centrum?

Tvärtemot vad ungdomar vill kanske de måste söka sig längre ut från centrum till en början. Men priserna stiger även där.

Det blir inte roligare att läsa i lördagens SvD om att de som för fem år sedan köpte en lägenhet en bra bit utanför Stockholm, i Mälardalen, har fått ta del av en fin prisstegring. Det är liksom ingen tröst för de som är nya på marknaden. För den som köpte en lägenhet i Kungsängen 2010 för 1 miljon kr kan priset ha stigit till 2,1 miljoner kr. Det gäller en genomsnittslägenhet. Fortfarande är priset lägre än i innerstan, men det kräver ändå sparade pengar och en inkomst. I centrala Kungsängen kan man köpa en etta för drygt 1,5 miljoner kr. Avgiften är på cirka 2 500 kr. Kontantinsats: 233 000 kr. I kreditprövningen landar boendet på 10 000 kr i månaden. Alltså vad man ska klara i ett läge med högre räntor. Man behöver ha en bruttolön på minst 23 000 kr för att klara både boendet och övriga utgifter i kreditprövningen.

Säg att man har den lönen och bor kvar hemma. Då behöver man spara hela sin nettolön under ett års tid för att få ihop till kontantinsatsen. Eller halva om man tar två år på sig. Kan kännas rätt hopplöst. Det är egentligen nödvändigt att börja spara redan under skoltiden. Alla har inte föräldrar som sparar åt en och för att ha en rimlig chans någon gång att få egen bostad är det smart att börja så tidigt man kan. I vårt grannland Finland lär det vara så man gör, men det var en tid sedan jag hörde det så det kan ha ändrats. Behovet finns i alla fall kvar, där precis som här.

Leave a Reply