Vi konsumerar mer

with Inga kommentarer

Handing over money

Januari ska ju vara den månad som vi har mest ont om pengar. Jag vet inte om det stämmer eller om det mest är en mediegrej. En del har säkert förköpt sig på decemberlönen till jul och nyår, men de flesta har väl koll på inkomster och utgifter.

I vilket fall som helst så kom idag SCB’s siffror över hur mycket vi konsumerade i januari. Det var faktiskt mer än i december. Då har de rensat för kalenderskillnader och säsongsvariationer. 0,8 procent mer handlade vi för i januari jämfört med december. Och jämfört med ett år tillbaka har konsumtionen stigit med 3 procent.

Ökningen är rätt stor. Och viktig. För konsumtionen som vi hushåll har står för nästan hälften av BNP, bruttonationalprodukten, 47 procent. När man mäter tillväxt är det just ökningen av BNP som visar hur det går för landet. Här har också inflationen räknats bort, även om den är nästan obefintlig.

Vad la vi mer pengar på?

Jo, transporter och köp och service av motorfordon. Men också rekreation och kultur samt kläder och skor står för en stor ökning.

Vad la vi mindre pengar på?

Restauranger, caféer, hotell och post- och teletjänster.

Sett över tid är vi ännu inte uppe i nivåer för hur mycket vi ökar konsumtionen med som vi hade 2005-2007 och 2010-2011. Då snuddade ökningen på 4 procent. Men ett bra tecken för svensk ekonomi är det att vi hushåll inte håller igen – i onödan eller av oro.

Leave a Reply