Betala räkningar

with Inga kommentarer

Skärmavbild 2016-04-13 kl. 06.33.47

Smart system för att betala räkningar? Hur gör man för att veta att det finns pengar för räkningarna? Så att det betalas när de ska?

 

Idag ville jag ändra från att betala en mindre summa för en prenumeration varje månad till att betala en gång per år. Det är lite onödigt att ha en massa transaktioner varje månad. Döm om min förvåning när jag nästan blev ifrågasatt om jag verkligen förstod mitt eget bästa. ”- Det är ju inte bara några hundralappar som då kommer att dras utan några tusenlappar. Och då måste pengarna finnas där. Det kanske inte var lämpligt att betala med autogiro utan att få en faktura hemskickad.” Jag förstod faktiskt att det skulle bli en större summa på en gång, och efter en suckande kommentar från min sida så fick jag mitt autogiro.

 

Autogiro tycker jag är fenomenalt smart. Man får en avisering och kan stoppa betalningen om det skulle vara något fel. Men räkningen blir betald på rätt dag och man behöver inte missa den. Även om man är på semester. Det gäller bara att, förstås, ha pengar på kontot. Och det kräver lite planering.

 

En siffernörd som jag har kanske inte så svårt att sätta sig ner och göra en plan varje år för sina räkningar. Det är faktiskt lite roligt, tycker jag. Men om man tycker detta är väldigt jobbigt och tråkigt så är det en tröst att veta att det blir en betydligt lugnare tillvaro om man ordnat med en första genomgång. Nästa år är det enklare. Allt är ju satt i en struktur.

 

Gör så här: gå igenom senaste årets räkningar. Lägg in i ett excelark eller skriv på ett vanligt papper i ett rutmönster. I vänstra kolumnen skriver du vilka räkningar som avses. Bredvid har du 12 kolumner, en för varje månad. Skriv in vilka belopp som ska betalas vilken månad. Summera månadsvis och till slut totalt för hela året. Då har du en totalsumma för vad alla dina avtalade räkningar kommer att gå på. Det du måste betala. Dela den med 12 så får du fram vad du i genomsnitt måste sätta av på ett separat konto för att alltid ha pengar reserverade. Se bilden ovan hur du kan göra. Gör en stående överföring från ditt lönekonto direkt när lönen kommer till det andra kontot.

 

Men se till att sätta av mer i början för det stämmer inte fullt ut varje månad första året. Och avrunda ordentligt uppåt så att det finns marginal för dyrare el, högre telefonkostnad, kall vinter så värmen kostar mer osv. Under månaderna som går är det viktigt att följa upp hur väl din plan/budget stämmer med verkligheten. Använder du excel kan du kopiera budgeten till en kassabok i fliken bredvid och skriva in faktiska summorna allteftersom.

 

Väljer du dessutom att dina räkningar som e-faktura slipper du kuverten i brevlådan och får ofta lägre aviseringsavgifter. Det är miljösmart och förenklar, men har du inte autogiro också så måste du in och kolla att du godkänner fakturorna. Annars är det lätt att missa själva betalningen. Lycka till!

Leave a Reply