Riva vägg?

with Inga kommentarer

Haus und Bume - Neubau

Att köpa bostadsrätt är kanske inte det du tror. Du köper faktiskt inte en lägenhet. Du köper bara rätten att bo där. Det är bostadsrättsföreningen som äger själva fastigheten. Därför får du inte göra precis vad du vill med din lägenhet.

 

Exempelvis kan du inte bara riva en bärande vägg hur som helst. Framförallt inte utan att höra med föreningens styrelse. Men så visar det sig att ett par gjorde. De rev en bärande vägg och nu har tydligen lägenheten ovanför fått sättningar i golvet. Så oansvarigt gjort. Men värst av allt är att föreningen inte kan sätta hårt mot hårt. För lagen om bostadsrätter ställer stora krav på bevis att en åtgärd är till påtaglig skada eller olägenhet. En process att driva kan bli väldigt dyr.

 

Att tro att man kan göra som man själv vill kan leda till att alla drabbas. Om man måste reparera efter att en skada uppstått måste alla som bor i fastigheten bidra till den kostnaden. Ni som bor i lägenheterna blir automatiskt medlemmar i föreningen och ansvarar för skötsel och underhåll av fastigheten. Så ansvaret att ta hand om lägenheten är inte bara ditt, det berör alla. Kostnaderna för det gemensamma fördelas på er alla.

 

Det är en något udda bostadsform vi har i Sverige med systemet med bostadsrätter. Det är ju inte självklart att medlemmarna själva i alla lägen är kapabla att sköta ekonomi och fastigheter. Man är i händerna på varandras kompetens och vilja. Ett fall jag vet handlade om att man skulle bygga balkonger. Trevligt initiativ, men en boende i en etta valde att rösta nej eftersom hon bodde i ett hörn, innerhörn. Det skulle bli väldigt trångt och risk för insyn. Men i stället för ett juste hänsynstagande så valde lägenheten bredvid i hörnet att bygga balkong rakt framför hennes kök. Svårsåld sedan? Jo, ganska.

 

Det gäller att vara vaksam på hur en bostadsrättsförening fungerar, på vilka grannar som finns där och på vilka som sitter i styrelsen. Det är inte bara ekonomi och underhållsbehov man ska ha koll på. Men för att hindra att de boende till och med kan förstöra byggnaden måste det till skarpare lagtext. Det är i alla fall vad förbundsjuristen på Fastighetsägarna anser enligt artikeln i DN idag.

Leave a Reply