Deklaration och pensionsspar

with Inga kommentarer

IMG_2345

Avdragsgilla pensionssparandet har avvecklats. Fortsätter du att spara är det en ren förlustaffär. Avbryt ett sådant sparande på direkten, innan ytterligare pengar förs över med automatik denna vecka eller nästa månad.

 

Om du är osäker på om du har ett sådant sparande kan du lätt kolla i senaste deklarationen. Där finns en post som heter Allmänna avdrag. Står det en siffra där så har du förra året sparat avdragsgillt. Men om du fortsätter att spara kommer det inte att vara avdragsgillt. När pengarna en dag ska betalas ut beskattas de. Alltså beskattas pengarna två gånger. Först när du tjänar in dem sedan när du tar ut dem.

 

Det kan redan vara så att du har sparat för mycket. Det ser du i så fall i underlaget. Där står preciserat hur mycket du har sparat på avdragsgillt sparande och hur mycket av det som du får dra av. Högst 1800 kronor gällde för förra året. I år är det alltså 0 kronor. De pengar du eventuellt sparade för mycket förra året kan du inte ångra nu. De står där de står. Så se till att förvalta dina pengar så bra att du får en fin tillväxt på pengarna.

 

Har du lite pengar sparade kan du i och för sig ta ut dem i förväg genom att avsluta pensionssparkontot eller pensionsförsäkringen. Fast tänk på att du måste betala skatt på pengarna då. Det finns en gräns för där lagen tillåter uttag tidigare än vad som annars gäller (55 år), om banken eller försäkringsbolaget godkänner det. Gränsen går vid ett prisbasbelopp, i år 44 300 kronor.

Leave a Reply