Första boköpet och amortering

with Inga kommentarer

IMG_2348

I morse pratade jag i SVT’s Gomorron Sverige om de nya amorteringskraven som ska börja gälla 1 juni i år. Alltid spännande och roligt att vara i direktsändning. Trevliga människor, trevligt bemötande och en anspänning inför inslaget. Gäller att vara förberedd så att snacket inte blir otydligt, svamligt eller stakande. Hoppas tittarna hängde med idag. Sedan gott med lite frukost i foajén efter tidig morgon.

 

En fråga handlade om vad man som ny på bostadsmarknaden ska tänka på. Alltså när man ska köpa sin första bostad. Amorteringskravet gäller ju bolån, nya bolån. Bolån är lån upp till 85 % av priset på bostaden, eftersom man måste sätta in 15 % själv i kontantinsats. Men många tar lån till en del av kontantinsatsen. De räknas inte som bolån. Det kan innebära att man måste amortera både på det lånet och utifrån amorteringskraven på resten. Tar man lån så att bolånen hamnar på mer än 70 % av bostadspriset måste man amortera 2 % av lånen. Till exempel om priset är på 2,5 miljoner kr, kontantinsatsen 375 000 kr, blir amorteringen 3 540 kr i månaden. Har man också lånat 175 000 kr till kontantinsatsen kan amorteringen bli 5 000 kr för båda lånen tillsammans.

 

Tar man lån som ligger inom 50 och 70 % av värdet på bostaden är amorteringskravet hälften så stort, 1 % på hela skulden. Under 50 % finns inget krav på amortering. Reglerna är minimikrav. Det finns inget som hindrar att man amorterar mer.

 

Mitt råd till dig som förstagångsköpare är alltså att det är vettigt att spara ihop till hela kontantinsatsen innan du köper din första bostad. Jobbigt, men det kan göra det lättare sen.

Leave a Reply