Amortera mera svenska folk!

with Inga kommentarer

Rotes Holzhaus in Smland, Schweden
Jaha, då kom det där som Riksbanken efterlyst: Lite mer action från regeringen vad gäller hushållens skuldsättning. Amorteringskrav införs.

Regeringen pekar med hela handen och ger klartecken för detta. Även oppositionen är med på noterna nu när de fått igenom någon förändring. Nya reglerna börjar antagligen gälla 1 maj 2016.

Så här kan det alltså bli: Har du lån som är större än 70% av värdet på din bostad så ska du amortera 2% av hela din skuld (alla lånen) ned till 70%. Har du mer än 50% ska du amortera 1% av hela skulden ned till 50%. Undantagen är lån till nyproducerade bostäder och lån du redan har på din bostad. Även om du byter långivare på befintligt lån behöver du inte ändra amorteringstakt, om du inte vill.

Hur mycket blir det jämfört med idag?
De flesta amorterar på sina topplån på 10 eller 15 år. Om du skulle ta lån på 85% av bostadens pris så ökar din amortering med lite mer än en tiondel om du utan regeländringen skulle ha amorterat på 10 år, men med drygt hälften om du i annat fall hade tänkt amortera på 15 år.

Exempel: Pris 3 milj kr. Lån 2 550 000 kr. Amortering idag på tio år blir 3 750 kr, i morgon (lån tagna från 1 maj) 4 250 kr. En ökning med 500 kr/mån. Om löptiden på topplånet var tänkt att bli 15 år skulle amorteringen bli 2 500 kr. Ökningen blir då hela 4 250 kr, alltså 1 750 kr mer i månaden.

Det är vettigt att inte låta skulderna stiga dig över huvudet. Dina lån behöver minskas för att du ska klara boendet i framtiden. Men över tid kan det faktiskt vara vettigt att dela upp långsiktiga sparandet på både amortering och aktiefondsparande. Nu tvingas nya bolåntagare att lägga merparten på amortering. Bra för balans i ekonomin, men inte självklart mest ekonomiskt.

Och för den som är ung är det tufft nog att få ihop en kontantinsats på 15% av priset. Det här känns säkert som att lägga ytterligare tung börda på dig som bostadsköpare. Men tänk också på att amortering är något som ger dig själv en lägre skuld, medan en ändring av ränteavdragen bara leder till ökad kostnad för dig.

Leave a Reply