A-kassan

with Inga kommentarer

IMG_1954

I höstas höjdes högsta ersättningen i a-kassan. Den som blir arbetslös kan nu få 80 procents ersättning på månadslön upp till drygt 25 000 kronor. I alla fall de första 100 dagarna. Tidigare gick gränsen vid 18 700 kr. Men det här påverkar också kostnaden. A-kassan handlar egentligen om en arbetslöshetsförsäkring och premien för försäkringen går därmed upp när den innehåller mer.

I en a-kassa blir man dock medlem och betalar en medlemsavgift. Allt betalas inte med medlemsavgifterna utan staten står för en stor del av ersättningen till arbetslösa.

Nyhetsbyrån TT har gjort en sammanställning av höjda avgifter nu på nyåret. En avgift för Unionens a-kassa låg tidigare på 97 kr i månaden. Den höjs med 15 kr till 112 kr. Visions a-kasseavgift höjs med 16 kr till 115 kr. Avgiften för Sekos medlemmar höjs med ungefär det dubbla, 31 kr till 149 kr.

En mängd ändringar i ersättning, kvalifikationskrav och avgifter under de senaste tio åren har gjort att många gått ur sin a-kassa eller struntat att gå in. Från att 80% var medlemmar 2006 är det nu bara 69% enligt A-kassornas samorganisation.

Det är ingen god idé att låta bli att försäkra sig bara för att man tycker den här avgiften är hög. Det här är en av de första försäkringar du ska teckna när du får ett jobb, även om du jobbar extra t.ex. som student. Är du redan medlem, stanna kvar, är mitt råd. Ersättningen för den som uppfyller alla arbetsvillkor och jobbar heltid, men inte är med i en a-kassa, är knappt 7 000 kr efter skatt på en månad. Högsta ersättning ger mer än det dubbla.

Leave a Reply