Skottdag och timanställd

with Inga kommentarer

IMG_2028

I år är det skottår och idag är det skottdagen, den extra dag som behövs ungefär vart fjärde år för att kompensera att vår kalender inte stämmer helt med jordens resa runt solen. Den som har månadslön får alltså jobba en extra dag utan att få högre lön. Den som går på timme får istället lön för ytterligare en dag denna månad. Är timanställning därför bra?

För det första, det finns inget avtal som heter timanställning. Se där, ett spritt begrepp som inte finns!? Det heter allmän visstidsanställning. Och avtalet ska då ha ett visst slutdatum. Men i praktiken kan det bli ett anställningsförhållande där du som anställd får betalt för faktiskt arbetade timmar.

För det andra, det gäller att ta reda på vilka förmåner som följer med anställningen. Och en av de viktigaste är rätten till tjänstepension. Finns kollektivavtal på arbetsplatsen ska arbetsgivaren anmäla dig till tjänstepensionsförsäkringen. Det finns åldersgräns för när du få rätt till just den ålderspensionen. Den är olika hög i olika avtal. Se nedan. Finns inget kollektivavtal gäller det att se om sitt hus och få förmånerna inskrivna i anställningsavtalet. Det finns hemsidor att läsa om alla fallgropar att undvika och vad förmåner kan ge. KnegDeg, Fora, Collectum, Pensionsmyndigheten och Konsumenternas är några tips.

Alltså att vara timanställd som ung är utmärkt för att kunna tjäna pengar under tider man kan jobba. Det viktigaste är att jobba vitt så att skatt betalas, bl.a. till allmänna pensionen.

För den som är äldre, kanske färdigutbildad och på första jobbet, innebär en tillsvidareanställning större trygghet och då är avtalet om olika förmåner mycket värdefullt! Finns kollektivavtal är det en större garanti för att alla delar finns med.

Privatanställda tjänstemän, ITP1. Från 25 år.
Privatanställda arbetare, SAF-LO. Från 25 år.
Kommun-och landstingsanställda, KAP-KL. Från 21 år.
Statligt anställda, PA03. Från 23 år.

Leave a Reply