PI-dagen

with Inga kommentarer

pi_1

”Historien om Pi” är en underbar och lite underfundig film som kom för några år sedan. Hoppas du har sett den.

Begreppet pi är desto mer underfundigt! Och idag är det pi-dagen. Varje år firas denna dag, 14 mars eller 3.14, som är pi’s första siffror. I år är det även avrundat till fyra decimaler en riktig pi-dag. På amerikanskt vis skriver man månad, dag och år i följd. Det blir 3.14.16. Pi betecknas med grekiska alfabetets P från ordet perifer: π

Är pi viktigt? Ja, med pi kan räkna ut omkrets, area och volym på cirklar, bollar, cylindrar och koner. Inte så viktigt i de flestas vardag, men i många yrken fyller kunskapen om pi sin funktion.

Hemmavid brukar vi använda pi för att beskriva felskattningar. Ett projekt som ska kosta X kronor brukar blir ungefär 3 gånger så dyrt. Ett projekt som ska ta Z månader brukar ta ungefär 3 gånger så lång tid. Antal aktiviteter jag planerar för en lördag får jag dela med 3 för vad jag realistiskt kommer att hinna med.

Leave a Reply