Egenanställning

with Inga kommentarer

Young woman working in office, sitting at desk

Ett ganska nytt och spännande fenomen på jobbhimlen har det skrivits om i dagarna: Egenanställning! Det är som att vara egenföretagare men utan ansvar för bokföring, skatteinbetalningar och skyddsnät. Dessutom kan det bli mer kvar av det man drar in än som anställd i ett bemanningsföretag. Å andra sidan måste man själv se till att hela tiden ha uppdrag.

 

Det vanligaste idag är kanske att jobba på ett specifikt projekt på det här sättet eller att man har uppdrag några gånger per år eller några timmar i veckan.

 

Men det kan också vara ett smart alternativ för den som behöver få in en fot på arbetsmarknaden och har svårt att hitta anställning. Som ung, som nyanländ eller för att få en extrainkomst. På det här sättet slipper personen starta eget företag med all administration det kan innebära.

 

Den som blir anställd av ett egenanställningsföretag omfattas av företagets arbetsgivaransvar. Uppdragen som den anställde ska sköta ska han/hon fixa själv åt företaget och sedan utföra.

 

En sak som inte är riktigt klart hur det ska hanteras är ersättning från a-kassan. Ett rättsfall finns där man kommit fram till att den egenanställde ska räknas som egenföretagare och inte som anställd.

 

Smart lösning för den som har kompetens som går att sälja och vill ha större frihet.

Leave a Reply