Bilruta

with Inga kommentarer

IMG_2214

Ja, så kom den farande. Stenen där ute på vägen. Resultatet blev ett stenskott i vindrutan och en spricka som långsamt spred sig in mot mitten. Tur vi har helförsäkrat bilen. För det är klart att rutan behöver bytas ut och sådant kostar pengar.

 

Men försäkringsbolaget betalar inte hela kostnaden utan vi får stå för en självrisk. Nu kom vår buffert för bilkostnader till användning. I det här fallet handlade det om några tusenlappar plus byte av torkarblad, för det är lämpligt att göra samtidigt, menade glasförsäljaren.

 

Det kan låta tjatigt att alltid höra att man ska ha ett sparkapital för det oförutsedda. Men det är ju för att det är så bra att ha. Nu är det väldigt skönt att veta att vi kan fortsätta leva som vanligt trots en klart oväntad händelse. Jättetrist betala för sådant, men ofrånkomligt.

 

Hur mycket ska du ha i buffert? Det beror på hur mycket prylar du äger. En bra grund är två månadslöner. Per hushåll. En person med 22 000 kr i lön kan behöva ha bortåt 45 000 kr. Två personer med 25 000 kr respektive 35 000 kr kan behöva ha 60 000 kr tillsammans i buffert. Men finns en bil i hushållet, en lägenhet eller ett radhus behövs mer, bortåt det dubbla. Själv skulle jag inte känna mig lugn om vi inte hade minst ett par hundratusen sparade för oförutsett, förutsägbart och semester. Men då har vi både bil och båt och bor i ett hus som har många år på nacken.

 

Det kan behövas mer än en tusenlapp i månaden i sparande till bufferten.

Leave a Reply