Musik och pengar

with Inga kommentarer

IMG_2225

Igår kväll var jag på ett event för och med kvinnor och tjejer. En av dem som berättade fantastiskt intressant var Anneli Magnusson, Pandora. Vilken resa hon har gjort i livet, hittills. Så mycket bra och så många uppförsbackar. Hon har verkligen stått stark i de jobbiga tiderna. Nu har hon en egen och fri nystart. Men en sak som hon tog upp i början av det hon sa gav en del eftertanke. Under hennes utbildning inom musik fanns inget avsnitt om att man som musiker och artist oftast blir entreprenör, egenföretagare. Det kräver en hel del kunskap om ekonomi, avtalsskrivande mm.

 

Hade hon haft lite mer kött på benen om vad man ska vara vaksam på, hade hon tidigare kunnat slippa bli naivt förbigången, ekonomiskt. Både privatekonomi och företagsekonomi borde lyftas upp än mer på många av gymnasieprogrammen. Men första steget är förmodligen att pränta in behovet av att få råd från oberoende håll. Att vara med i t.ex. ett fackförbund ger tillgång till expertis som kan frilansares och konsulters problem. För musiker och sångare finns SYMF, Musikerförbundet och Teaterförbundet. Ljudtekniker, DJs mm brukar vara medlemmar i Musikerförbundet. Det går lätt att söka på webben efter vad som är lämpligt och smart är att fråga folk i branschen man är på väg in i.

 

Låt din kompetens göra dig till vinnare och undvik fällorna på vägen!

Leave a Reply