Ekonomiskt oberoende

with Inga kommentarer
Foto: Peter Jönsson
Foto: Peter Jönsson

En stor företagskvinna har lämnat det här livet, Jeanette Bonnier. En härlig och stark person. När jag lyssnade på intervjun med henne i Min sanning i SvT för några år sedan tyckte jag hennes uttalande om ekonomiskt oberoende var så spännande.

 

Hon var alltså miljardär. En av Sveriges få miljardärer. Då är man klart ekonomiskt oberoende. Men hon var tydlig. När man har mycket pengar är det investerade pengar, inte mynt i en kassakista. Ungefär som Joakim von Anka i sitt kassavalv. Nej, det är pengar som är i arbete i företag. Hon menade att även hon måste prioritera sina utgifter. Även hon hade drömmar som hon skulle velat uppfylla. Nu kunde hon förstås unna sig mer än en vanlig löntagare. Men hon ville inte riktigt ställa upp på ordet rik. Det hon lyfte fram var att gott om pengar gav henne frihet. En frihet att välja, en frihet att välja bort. Det tycker jag är tänkvärt!

 

Oavsett hur mycket pengar man har så måste man välja vad man ska lägga dem på. En prioritering måste alltid till. Utan pengar är det jobbigt. Då är man mer låst, sa Jeanette Bonnier. Med pengar följer frihet.

 

Det är inte inkomsten i sig som ger dig den friheten utan hur mycket du behåller för egen räkning. För att bygga upp ett kapital, litet eller stort, att ha i bakgrunden. Den tanken är bra att du har med dig i vardagen när olika utgifter ska prioriteras eller prioriteras bort. Belöna dig själv med mer frihet. Behåll en del av dina egna pengar.

 

Förresten, du kanske undrar vart hennes förmögenhet ska gå? Jo, till en stiftelse som varje år ska dela ut avkastningen till konstnärer, forskare och förföljda journalister.

Leave a Reply