En ny prins är född

with Inga kommentarer
Princess Sofia gave birth to a healthy child
David Sica/Stella Pictures

 

Tänk vilken lycka att som pappa få berätta för hela ”världen” att man fått en son på en presskonferens! Det skulle nog varje förälder vilja göra. En jättestor händelse i ens liv, som man skulle vilja delge hela världen. Nu var det prins Carl Philip som hade den stora äran att berätta om att en ny prins kommit till världen. Och han uttryckte det fint ungefär så här: Alla ni som haft lyckan att bli förälder förstår känslan av att få hålla sitt nyfödda barn i sina händer. Så skört.

 

Ja, en prins fick prinsessan Sophia och prins Carl  Philip i går. De får ju pengar från staten för sitt uppehälle och sina jobb. Men ett barn kostar, även en prins. Jag vet att det har gjorts beräkningar på vad ett barn kostar. Jag har själv varit med och tagit fram underlag. Efter avdrag för barnbidrag och studiebidrag landar de arton-nitton åren av försörjningsplikt på drygt en miljon kronor. Men det kan också gå på mer om det inte bara är billiga fritidssysselsättningar som barnet engagerar sig i.

 

Den som inte har barn kan säkert undra vart de pengarna tog vägen. Utgifter man inte har är svåra att se. Pengar tenderar att gå åt. Men för dem som står i begrepp att flytta ihop och skaffa barn så småningom kan det vara bra att inse att man behöver ha det där kapitalet jag alltid tjatar om att ha i reserv. För det här händer med ekonomin när barnen kommer:

  1. Föräldrapenning är inte lika hög som lönen.
  2. Barnet kostar i kläder, mat, blöjor, barnförsäkring osv.
  3. Barnet behöver utrustning som vagga, säng, vagn, bilstol osv.
  4. Barnet kommer att gå i förskola, vilket kostar.
  5. Barnet kommer att bli sjukt och VAB-dagar ger lägre inkomst.
  6. Bostaden kan behöva bli större.
  7. Bil kan behöva införskaffas, eller bytas till större, eller kompletteras med ytterligare en.
  8. Om ni väljer deltid sjunker inkomsten samtidigt som kravet på pensionssparande ökar.

 

En nedåtgående trestegsraket kan man kalla det här för. Först får två som flyttar ihop en bra ekonomi genom att dela på fasta utgifter. Sedan kommer barnet med lite ökade utgifter och lägre inkomst. I tredje steget om man går ned till deltid och barnet går i förskola så minskas ytterligare det ekonomiska utrymmet för annat.

 

Det är inte fel att vara förberedd. Barn är underbara! Låt inte o-ekonomi förpesta barnets liv eller er relation!

Leave a Reply