Reporäntan och dina pengar

with Inga kommentarer

IMG_1981

Idag kom Riksbankens besked om penningpolitiken. Reporäntan ligger kvar på -0,5%. De har heller inte ändrat den så kallade räntebanan, det vill säga hur räntan beräknas förändras längre fram. Först i slutet av 2017 börjar räntan stiga. Det påverkar de räntor vi har på bankkonton och på lån som inte har bunden ränta.

 

Vad göra på 1,5 år med sparpengarna? Jo, den som sparar på kort tid ska se till att spara på ett bankkonto MED ränta och insättargaranti. Mer spännande än så är det inte när du inte vill ta risken att pengarna kan tappa stort i värde.

 

Den som tar lån kan njuta av tiden att räntorna inte tar så mycket av inkomsten. Spara mellanskillnaden under tiden så att du känner hur det känns och bygger upp ett litet kapital, alternativt amorterar extra på ditt lån längre fram. Hur stor är skillnaden? Räknat på skillnaden mellan 1,6% och 6% blir det för ett lån på 1 miljon kr en per månad 2 550 kr. För 2,5 miljoner kr hela 6 400 kronor och för 4 miljoner kr så mycket som 10 300 kr.

 

Låter hiskeligt mycket! Men det tar några år innan vi är där förmodligen, inte på 1,5 år bara. Så passa på att spara i ladorna medan möjlighet finns. Läs också Cecilias inlägg idag!

Leave a Reply